Informatie? Bel +31 23 8200 120
Home » Trending » Trending » Community Created Content
21 januari 2022

Community Created Content

Bij DooH hebben we naast onze expertise op het technische vlak ook kennis van de creatieve kant van Digital out of Home. Deze maand wordt het onderwerp “community created content” belicht vanuit onze afdeling contentcreatie. Deze Engelse term laat weinig aan de verbeelding over, maar de toepassingen ervan zijn eindeloos. In deze long read zoomen we in op het gebruik van community created content binnen Digital out of Home, aangejaagd via social media en op basis van een afgebakende contentstrategie.

Het sleutelwoord is ‘engagement’

Bij community created content is het de kunst om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, of nog beter: een community te creëren rond een merk of product. Deze communities zijn te vinden op platformen zoals YouTube, Discord en Reddit. Wanneer deze communities goed gemodereerd worden, kunnen het zeer waardevolle bronnen van ideeën, kritieken en natuurlijk ook content zijn. De geschiedenis van deze contentstrategie vindt zijn oorsprong op sociale media. Begin vorig decennium werd deze al toegepast. Vandaag de dag zijn er steeds meer mogelijkheden om deze content in te zetten en in de Digital out of Home branche af te spelen op alle soortige digitale schermen, zowel binnen als buiten.

Sociale Media als bron

Twitter kan een goede bron van community created content zijn. Waar Twitteraars vroeger slechts 140 tekens konden gebruiken in een bericht, kunnen er nu hele lappen tekst worden getypt om iedere boodschap de wereld in te helpen. Een tekstbericht kost relatief weinig bandbreedte, waardoor data makkelijk en goedkoop uitgewisseld kan worden tussen verschillende mobiele apparaten. Ook voor digitale (reclame)objecten die uitgerust zijn met een mobiele dataverbinding is dit dus een prima begin geweest om authentieke content van gebruikers te verspreiden binnen een DOOH netwerk.

De moeilijkheidsgraad van community created content ligt bij het bereiken en overtuigen van de gebruiker om -al dan niet positief- over het product, merk of dienst te twitteren, waarbij er gebruik gemaakt wordt van #hashtags en @mentions. Inmiddels zijn snelle (mobiele) internetverbindingen niet meer weg te denken en kijkt de industrie niet meer op van een paar honderd MB’s meer of minder per uur of per dag. Dit maakt het mogelijk om koppelingen te maken met sociale media die een stuk meer data verbruiken dan korte tekstberichten. Met de opkomst van beeld- en videocentered social-media was dit dan ook noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld Instagram. Dit platform biedt mogelijkheden aandacht te genereren door middel van influencers of door campagnes te promoten via het platform zelf. Echter heeft deze media vele malen meer data nodig en is een goede en stabiele verbinding dus essentieel.

De voordelen van community created content

De kracht van content die door een community gemaakt wordt is een stuk authentieker en daarmee sterk overtuigend. Wanneer authentieke content goed ingezet wordt in een marketingcampagne heb je een sterke tool in handen. Er zijn dan ook genoeg voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle campagnes die op deze manier gebruik hebben gemaakt van community created content.

• Coca Cola

Coca Cola zet al sinds 2011 de bekende ‘Share a Coke with’ campagne in. Op de flesjes staan de namen van vrienden, familie of collega’s waarmee je de frisdrank zou kunnen delen! Hiermee wordt slim ingespeeld op een word-of-mouth marketingtechniek. Delen via Twitter, Facebook of natuurlijk via WhatsApp: “kijk ik heb ook jouw naam gevonden!”. Coca Cola deelt maar wat graag deze socialmediaberichten in hun campagne om de campagne zo viraal mogelijk te laten gaan.

• Apple


Apple haalt iedere zoveel jaar de ‘Shot On iPhone’ campagne weer uit de kast. Hiermee laat het techbedrijf uit Californië graag zien hoe goed de beeldkwaliteit van hun nieuwste iPhone is. Zo heeft Michael Gondry dit jaar laten zien wat hij maakt met de iPhone 13 Pro. Deze campagne zet aan om zelf ook je mooiste iPhone kunsten te delen om zo voor Apple relevante content te maken.

• Chocomel

Ook in eigen land wordt er niet stil gezeten, neem Chocomel met de chocoladeletter pakken. Vooral op twitter worden foto’s van woorden die klanten in de supermarkt met de letters op de pakken maken gedeeld. Dit soort berichten zijn perfect om gebruikt te worden in een narrowcastingcampagne.

• McDonalds

Daarnaast zijn er ook voorbeelden van hoe dit slecht uit kan pakken. Zo heeft McDonalds in 2012 een tweetal hashtags gelanceerd. #MeetTheFarmers is een hashtag waarmee klanten uitgenodigd werden om de boeren die voor McDonalds werken voor te stellen. En dan had je ook de hashtag #McDstories. Deze hashtag werd in het leven geroepen om McDonalds klanten de leukste verhalen te laten delen op twitter en andere sociale media. Helaas voor McDonalds werd deze kans aangegrepen om de mindere ervaringen te delen; er deelde bijvoorbeeld iemand dat ze een voedselvergiftiging had opgelopen na het eten van een burger bij de fastfood keten. Type McDstories in een zoekmachine en goede kans dat deze zin wordt aangevuld met ‘fail‘. Het is dan ook essentieel om waar mogelijk de stroom van deze content te reguleren en op zijn minst te modereren. Het is belangrijk om als merk één of meerdere moderators op desbetreffende fora en sociale-media-websites te hebben om zo de kwaliteit hoog te houden.

‘Power to the people’

Een van de nadelen van deze manier van content produceren is dan ook dat het ook een manier kan zijn om voor een negatieveling een product af te kraken. Ook is het lastig om de productie van leuke content af te dwingen. Het is een min of meer natuurlijk proces wat zelf zijn weg moet vinden naar de creatieveling die er wel of niet mee aan de haal gaan. Deze contentstrategie leent zich dan ook het best voor producten en diensten die al een langere trackrecord hebben.

Daartegenover staan genoeg voordelen. Eerder genoemd waren authenticiteit en de overtuigende werking. Als een campagne eenmaal aanslaat is het een van de meest effectieve manieren om een enthousiaste community te creëren die het graag voor je opneemt. Deze communities komen vaak organisch tot stand en vinden bij de grootste fans van het merk een plek om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Een vervanging van contentcreators zal het niet worden, maar een sterke tool als denktank, focusgroup of klantbord kan het zeker zijn. Betrek daarom deze communities bij de marketingcampagnes en een aarzelende klant zou zomaar de volgende bedenker van een viral marketingcampagne kunnen worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

DooH heeft meerdere oplossingen voor koppelingen tussen socialmedia en digitale objecten. Dit begint bij de juiste keuze van Digital Signage Software. De juiste software biedt tal van handige features en tools waarmee zowel een content professional als een leek aan de slag kan. We helpen graag bij de juiste insteek van contentcreatie, softwarekeuze en techniek!

Masters in Digital Signage

Heeft u interesse of wilt u meer weten over onze oplossingen?